Emziren Anne Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Başlıklar:
Hamilelik boyunca anne adayları hem kendi hem de bebeğin sağlıklarını korumak için beslenmelerine dikkat etti. Doğum sonrasında da emziren anne beslenmesi nasıl olmalı? doğru yiyecekleri yemesi ve emzirmeyi bozabilecek yiyeceklerden kaçınması önemlidir. Bebekler doğumdan itibaren ilk yılda doğum kilosunun tam üç katına çıkar. Bu büyüme için gerçekten çok iyi bir şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır.
Emziren Anne Neler Yememeli?
Bebeğinizin belirli yiyecek veya içeceklere karşı duyarlılığı varsa emziren anne bu yiyeceklerden tamamen kaçınmalıdır. Çünkü annenin her yediği anne sütüne geçer.
Emziren anne asla alkol tüketmemelidir. Bebeğinizde ciddi sorunlara yol açabilir.
Emzirirken günde iki fincandan fazla kahve içmek anne sütünden bulunan kafein düzeyini artırarak bebeğin huzursuzluk yaşamasına sebep olur. Kafein sadece çay ve kahvede değil çikolata, enerji içecekleri, birçok asitli içecekte de vardır. Emziren anne günlük aldığı kafein miktarını, kendine göre ayarlamalı, fazlasından kesinlikle kaçınmalıdır.
Emziren anne için balık yemek sizin ve bebeğiniz için iyi olsa da, haftada iki porsiyondan fazla, özellikle yağlı olan balıkları yememelisiniz. Balıkta bulunan yüksek cıva sebebi ile sınırlı tutmanızı tavsiye ederiz.
Lahana, karnabahar, kuru fasulye, bakla gibi gıdalar fazlasıyla gaz yapmakta dikkatli ve az porsiyonlar halinde yemenizi tavsiye ederiz. Bebekte gaz sancısı yaşamasına sebep olur.
Çiğ ya da az pişmiş kırmızı et yüksek enfeksiyon riski içerir. Gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde etin iyi pişmiş olduğundan emin olmalısınız.
Emziren Annenin Bebeğinde Gıda Alerjisi olur mu?
Alerjik bebeklerin bazıları, anne karnındayken çocuğa geçmektedir. Bebek doğum anında alerji ile dünyaya gelir, genetik bir durumdur. Bazı bebek alerjilerinde ise tamamen birdenbire ortaya çıkar. Emziren anne, bebeği sadece anne sütü ile besliyor olsa dahi bebek alerjik reaksiyon gösterebilir. Emzirirken yediğiniz tüm yiyecekler, bebeğinize geçtiği için alerjisi olan bebekte reaksiyon gösterecektir. Bu nedenle semptomların farkında olmak önemlidir.
Emziren Anne Bebeğinde Alerjik Semptomlar Nelerdir?
En yaygını inek sütü alerjisidir. Bebeğe, direk içirmeden de anne sütüyle geçebilmektedir. İnek sütu alerjilerinde, cilt üzerinde kırmızı kaşıntılı döküntüler meydana gelir. Dudak , yüz göz çevresinde şişme olabilmektedir. Karın ağrısı, kolik, ishal ya da kabızlık gibi semptomlar gösterebilir. Bebeğinizin inek sütüne karşı alerjisi olduğunu düşündüğünüz anda, emziren anneler de tüm süt ürünlerini tüketmemelidir. Tüm süt ürünlerinden alacağınız kalsiyumu, bakliyat, kuru meyve, kemikleri de yenilebilen balıkları tüketerek karşılayabilirsiniz.
Gıda alerjisi olan çoğu çocuk, bebeklik döneminde egzama yaşar. Egzama ne kadar kötü ve ne kadar erken başlarsa, gıda alerjisi olma olasılığı o kadar artar. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorken dahi tüm bu alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu tür durumlarda, en kısa sürede çocuk doktorunuzla paylaşmalısınız.